Met zijn voorstel om de vijf bruggen naar Mosul opnieuw aan te leggen, heeft onze landgenoot Vincent Callebaut (40) de eerste Rifat Chadirji Prize gewonnen. De Irakese prijs riep dit jaar op om ideeën te leveren om de bevrijde regio van Mosul opnieuw op te bouwen.
Na een belegering van negen maanden kon het Irakese leger in juli met de steun van een internationale coalitie de IS-milities verjagen. Ze troffen een stad aan die voor meer dan de helft was weggevaagd, waaronder duizenden huizen, sociale voorzieningen en de twaalfde-eeuwse Al-Nuri-moskee met haar schuine minaret.
Voor de omsingeling van de IS-milities werden de vijf bruggen over de Tigris opgeblazen. Daar heeft Callebaut zich op geconcentreerd voor zijn voorstel. Op zijn bruggen ent hij 53.000 modulaire woningen, zodat hij een nieuwe stad creëert op de ruïnes van de vernielde bruggen. Om de prijs te drukken, halen drones puin op uit de regio, dat gebruikt wordt om de huizen te maken met 3D-print.
Callebaut is zowat de Jules Verne van de architectuur. Ook deze keer komt hij met futuristische ideeën uit de biotechnologie. In zijn ‘brugsteden’ verwerkt Callebaut stadstuinen, zodat de bewoners zelfvoorzienend zijn. Het irrigatiewater komt uit de Tigris en wordt na gebruik gerecycleerd. Schouwen vangen wind op en honderden pergola’s met zonnecellen leveren de benodigde energie. Tien jaar werk, schat Callebaut, voor twee miljoen levens.
LINK ARTIKEL
WEBSITE VINCENT CALLEBAUT